Tlačová správa k trestnej veci obžalovaného Bakiho S.

07.09.2013 Prešov

Krajský súd v Prešove na neverejnom zasadnutí dňa 3.9.2013 zrušil rozhodnutie Okresného súdu Prešov vo veci obnovy procesu Bakiho S., pretože okresný súd použil nesprávne procesné ustanovenie. Súčasne obžalovaného Bakiho S. vzal do väzby kvôli dôvodnej obave, že obžalovaný ujde alebo sa bude skrývať. Zároveň sám rozhodol tak, že zrušil pôvodný právoplatný rozsudok v tejto veci a Okresný súd Prešov bude pokračovať v konaní na podklade pôvodnej obžaloby.

Okresný súd Prešov použil tzv. ustanovenia v konaní o ušlom, a Krajský súd v Prešove zastával názor, že je nutné aplikovať ustanovenia pre právny styk s cudzinou. Uznesenie ešte nie je vyhotovené, známy je len výrok.

Okresný súd Prešov bude pokračovať v súdnom konaní na podklade pôvodnej obžaloby. V pôvodnom konaní bol Bakimu S. právoplatne uložený trest odňatia slobody vo výmere 22 rokov.

Vzhľadom na výhradu kosovských justičných orgánov, ktoré si vymienili, že slovenská strana zaručí odsúdenému právo na nový proces, Krajský súd v Prešove rozhodol tak, ako je uvedené vyššie.

V tejto súvislosti dávame do pozornosti relevantné ustanovenia Trestného poriadku, na základe ktorých Krajský súd v Prešove rozhodoval:

§ 495 ods. 1:

Ak dožiadaný štát vydal osobu s výhradou, musí sa výhrade vyhovieť.

§ 495 ods. 4

Ak dožiadaný štát vydá na výkon trestu odňatia slobody osobu, ktorej bol trest uložený právoplatným rozsudkom, s výhradou voči konaniu, ktoré vydaniu rozsudku predchádzalo, súd na verejnom zasadnutí vydanú osobu vypočuje a

a) ak vydaná osoba proti výkonu uloženého trestu nenamieta, súd rozhodne, že sa rozsudok vykoná, alebo
b) ak vydaná osoba s výkonom nesúhlasí, súd v potrebnom rozsahu rozsudok zruší a súčasne rozhodne o väzbe. Ak treba doplniť skutkové zistenia, môže vec vrátiť prokurátorovi na došetrenie, v ostatných prípadoch pokračuje súd po právoplatnosti rozhodnutia v konaní na podklade pôvodnej obžaloby.

Na základe uvedeného Krajský súd v Prešove konštatuje, že prípade výhrady ide o vopred stanovený postup, ktorý je nutné dodržať, pretože predstavuje podmienku, bez splnenia ktorej by žiadaná osoba nebola vydaná.

JUDr. Michal Drimák, PhD.
hovorca Krajského súdu v Prešove
 

Vyberte región